• 13. Oppia

    Tietotrio: koulutus, tutkimus ja neuvonta


Mallipuutarhalla "Oppia" mukana on niin koulutukseen, tutkimukseen kuin neuvontaan liittyviä tahoja, kaikki tavallaan oppia jakamassa. Mallipuutarhan kasveista moni on MTT:n eli nykyisin Luonnonvarakeskus Luken valikoimista. Esedun puutarha-alan  opiskelijat ovat olleet rakentamassa osastoa ja vielä valmiinakin osastoa käytetään elävänä oppimisympäristönä.  Myös neuvontajärjestö ProAgria Etelä-Savo sekä Heikkilän Yrttitila ovat osastolla mukana.


Mukana olevat yritykset

ProAgria Etelä-Savo on maaseutuelinkeinoihin erikoistunut asiantuntijaorganisaatio, joka toimii maatalouden ja muiden maaseutuelinkeinojen kehittämiseksi sekä maaseudun ihmisten aineellisen ja henkisen hyvinvoinnin edistämiseksi. ProAgria Etelä-Savo on yksi ProAgria-ryhmään kuuluvista eri puolilla Suomea sijaitsevista 11 paikallisesta ProAgria Keskuksesta.

Luonnonvarakeskus (Luke) on tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi.

Heikkilän Yrttitila sijaitsee Mikkelin Rahulassa, kauniissa Järvi-Suomessa. Keskellä perinteistä maalaismaisemaa kumpuilevat yrttipenkkien rivistöt tuovat aisteille mielihyvää. Kauneuden lisäksi yrttien makunystyröitä hivelevät aromit ovat myös Heikkilän Yrttitilan varsinainen tuote. Neljällä hehtaarilla kasvava laaja valikoima mausteyrttejä kuivatetaan ja jalostetaan kuluttajalle sopivaan muotoon. Heikkilän Yrttitilan valikoimista löytyvät niin yrtit, mausteseokset, yrttiteet kuin yrttidipit, erilaiset suolat ja lahjaksi sopivat pakkaukset. Yrityksen yrttituotteet ovat puhtaasti kotimaisia ilman keinotekoisia aromi- tai säilöntäaineita. Heikkilä Yrttitila tarjoaa laadukkaan kotimaisen vaihtoehdon ruuan maustamiseen. Mikkelipuistossa Heikkilän Yrttitilan tuotteita on myynnissä kesäkahvila Keijunmekossa ja yrttejä kasvamassa mallipuutarhalla 13.

Etelä-Savon ammattiopisto, lyhyemmin Esedu, on monialainen toisen asteen oppilaitos, jossa opiskelee vuosittain yli 6 000 henkilöä. Puutarha-alan opetus tapahtuu nykyisin Salosaaren yksikössä. Esedussa on tarjolla puutarhatalouden ammatillista peruskoulutusta, aikuisille näyttötutkintoina perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoja sekä alan täydennyskoulutusta.